+31 6 29 92 54 31 [email protected]

Lichaamsgewicht of vrije gewichten?

Wat is beter? Trainen met eigen gewicht of met vrije gewichten hebben allebei wel zijn voor- en nadelen. Met vrije gewichten train je om sterker te worden en om spieren te kweken. En, wil je fitter worden of in het dagelijks leven makkelijker bewegen? Dan is trainen met eigen lichaamsgewicht een goede optie. Eén van de belangrijke verschillen die we hier kunnen maken, is het verschil tussen het soort gewichten dat je gebruikt. In dit blog bespreek ik een aantal belangrijke factoren. Zo kies je zelf wat voor jou het beste past!

Trainen met lichaamsgewicht

Omdat je geen uitrusting of apparatuur nodig hebt kan je trainen waar je wilt. Denk aan het bos, het strand, de sportschool of thuis. De mogelijkheden zijn eindeloos.  Voor sommige oefeningen heb je wel fitnesstools nodig, bijvoorbeeld voor pull ups heb je een pull-up bar of TRX suspension trainer nodig en voor dips kun je parallel bars gebruiken. Met eigen lichaamsgewicht trainen zijn functionele trainingen en stimuleren daardoor een verbetering van de houding en het bewegingspatroon in het dagelijks leven. Train je toch echt vooral voor zo veel mogelijk spieren? Dan is trainen met eigen lichaamsgewicht juist weer een nadeel. Natuurlijk kun je een mooie fysiek ontwikkelen met je eigen lichaamsgewicht. Het is mogelijk om een paar kilogram spiermassa aan te zetten als je traint met je eigen lichaamsgewicht. Maar als je echt wilt shapen, kies dan voor de Gym.

Vrije gewichten

Om sterker te worden, moet je immers met steeds zwaardere gewichten werken, zodat je een groeiprikkel kunt blijven geven. Door naar de sportschool te gaan, kun je gebruik maken van tientallen verschillende halters en gewichten. Je traint met het beste materiaal en ben je een beginner dan kun je altijd om uitleg vragen. Voor beginners zijn oefeningen met losse gewichten door de instabiliteit lastiger en zwaarder en daarom is er een grotere kans op blessures. Het is belangrijk dat men eerst over genoeg controle en kracht beschikt voordat er met losse gewichten wordt getraind. Kortom, iedere trainingsvorm heeft wel zijn voor- en nadelen. Bijt je er echter niet te veel op vast! Met allebei de methodes zijn uitstekende resultaten te behalen. Het is vooral belangrijk dat je doet wat je leuk vindt.

Blessures

Een veel gehoord argument voor trainen met eigen gewicht is dat je er minder kans op blessures mee loopt. Dat is niet helemaal waar! Wanneer je de techniek en uitvoering niet op orde hebt, of je gebruikt te zware gewichten dan is de kans op een blessure duidelijk groter. Geblesseerd raken is soms ook het gevolg van teveel hetzelfde trainen, waardoor spieren worden overbelast. Het is bij trainen vooral belangrijk om variatie aan te brengen in de training. Bovendien geeft gevarieerd trainen energie, verbeterd het humeur en stimuleert het sportplezier. Beschik je over weinig kennis, dan is het wel raadzaam om een personal trainer in te schakelen. Hij bespreekt met jou hoe vaak er wordt getraind, welke oefeningen en ook hoeveel rust. Dat werkt beter tegen de blessures dan zomaar wat aanklooien.

Dus… wat is het beste?

Met allebei de trainingsvormen zijn uitstekende resultaten te behalen. Wil je zo snel mogelijk grote(re) spieren kweken, dan hebben losse gewichten echt de voorkeur. Wil je liever algeheel fitter worden, of vind je het bijvoorbeeld lekker om ook in de buitenlucht te kunnen trainen? Dan kan trainen met eigen lichaamsgewicht wel eens de beste optie zijn. De keuze van jouw trainingsvorm is ook afhankelijk van je doelstellingen, leeftijd en conditie, toch?

Combineren is profiteren

En ten slotte hoeft het natuurlijk niet allemaal zo zwart-wit te zijn. Train je om spieren te kweken en je wilt fitter worden, waarom niet combineren? Ik persoonlijk kies liever voor een en-en aanpak en niet voor of-of. Vaak liggen workouts met en zonder lichaamsgewicht namelijk dichter bij elkaar dan je denkt! Gebruik je een extra gewichtje om jezelf bij het optrekken zwaarder te maken? Dan is die lichaamsgewichtoefening opeens een oefening met gewichten geworden.

Dus…. met combineren maak je het jezelf mogelijk om van de voordelen van beide opties te profiteren!