+31 6 29 92 54 31 [email protected]

Alcohol en spiergroei: hoe zit dat?

In dit blog spreek ik vooral over wat alcohol met je spiergroei doet. Dat alcohol slecht is voor je wisten we al natuurlijk. Alcohol staat niet in de schijf van vijf. Het is geen voedingsmiddel of ook maar enigszins gezond. We willen drinken omdat het ons helpt relaxen, meer sociaal maakt en het zorgt voor de leukste verhalen. Als je echt bezig bent met het kweken van spieren, raad ik alcohol ten strengste af. Een drankje op zijn tijd is niet erg, maar grote hoeveelheden vertraagt je vooruitgang.

Dehydratie

Bijna iedereen kent het wel. Je staat in de kroeg, drinkt een paar biertjes en als je eenmaal naar de wc bent geweest lijkt het opeens dat je veel vaker moet plassen. Dehydratie (uitdroging) vindt plaats doordat alcohol de aanmaak van het hormoon ADH of vasopressine tegengaat. Hierdoor neemt de urineproductie toe en droogt je lichaam uit. Voor ieder biertje dat je drinkt, verlies je volgens onderzoek twee tot vier keer zo veel vocht! En laat vocht nou net een belangrijke factor zijn om je spieren te laten groeien. Wanneer je goed gehydrateerd bent zul je het meeste uit je trainingen halen, je sportprestaties zullen er op vooruit gaan en je spieren zullen sneller groeien.

Vermoeidheid

Leuke avond gehad in die vette club vannacht? Waarschijnlijk voel je je de volgende dag even iets minder. Alcohol zorgt ervoor dat je de volgende dag vermoeid en lusteloos bent. Dat is voor iedereen een probleem, maar het grootste negatieve bijkomende effect dat je hiervan zult ondervinden is de beperkte slaap en afnemende zin om de volgende dag te trainen. Veel mensen slaan hun training over na een avondje stappen. En van niet trainen gaan je spieren niet vanzelf groeien.

Slechtere slaap

Die vermoeidheid en lusteloosheid worden nog eens versterkt door het effect dat alcohol op je nachtrust heeft. Je valt misschien wel makkelijker in slaap, maar diezelfde slaap is van veel slechtere kwaliteit. En dat leidt niet alleen tot een kater en een brak gevoel de volgende dag. Een ander bijkomend probleem is dat het herstel van je spieren voornamelijk tijdens je slaap gebeurt. Lig je dus de hele nacht te draaien, dan schiet die spiergroei er behoorlijk bij in.

Testosteron

Het effect van Alcohol op je hormonen is niet veelbelovend. Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon en één van de belangrijkste hormonen voor je spiergroei. Alcohol heeft effect op de hoeveelheid testosteron die je lichaam aanmaakt. Onderzoek toont aan dat 3 à 4 glazen alcohol al voor een verlaging kunnen zorgen van 7% van het testosterongehalte. De productie van testosteron is na 3 glazen alcohol 36 uur lager dan gemiddeld. En dat betekend voor je spiergroei anderhalve dag geen vooruitgang.

Cortisol

Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam waardoor het lichaam in een soort staat van uitdroging komt. Het lichaam ervaart dat als stress wat direct resulteert in een hoge cortisolspiegel. Nu heeft cortisol heel wat nadelige gevolgen, maar één ervan is dat het de afbraak van spierweefsel in gang zet. Daarnaast wordt de groei van je spieren gestremd en zorgt cortisol er voor dat je meer buikvet gaat opslaan.

Hongergevoel

Alcohol vergroot de productie van ghreline, het hormoon wat ons hongergevoel opwekt. Omgekeerd vermindert de hoeveelheid leptine, het hormoon wat ons hongergevoel onderdrukt. Daarnaast zit in alcohol bepaalde stoffen die je brein het idee geven dat je uitgehongerd bent. Dit is natuurlijk niet zo, maar dat is wel het signaal dat deze stoffen aan je hersenen geven. Kortom, waarschijnlijk eindig je dat avondje stappen in de snackbar. Zo vet mogelijk eten natuurlijk! Ook de dag erna eet je meer dan gemiddeld. En al die flinke bergen onnodige calorieën, koolhydraten en slechte vetten zijn niet bevorderend voor je spiergroei.

Vetverbranding

Je lichaam slaat meer vet op door alcohol. Maar dat niet alleen. Ook de vetverbranding gaat moeilijker als je alcohol in je lichaam hebt. Wanneer je alcohol drinkt, wil je lichaam zo snel mogelijk van die gifstof af. Je gaat dus eerst alcohol verbranden en terwijl dat proces bezig is, kan er geen vetverbranding plaatsvinden. Let dus goed op dat je jezelf in toom houdt, vooral als je wilt afvallen.

Conclusie

Effe een biertje pakken na de training? Nee dus! Hoe minder alcohol je drinkt, des te beter is je lichaam in staat om extra spiermassa op te bouwen. Alcohol en spieren opbouwen gaan niet samen. Een drankje op zijn tijd is niet erg, maar grote hoeveelheden remmen de lichaamsprocessen die nodig zijn om spiergroei mogelijk te maken.