+31 6 29 92 54 31 [email protected]

Zorgt muziek voor een betere sportprestatie?

Voor veel sporters is muziek een belangrijk onderdeel tijdens het sporten. Muziek zorgt voor een fijn gevoel en een heeft goede invloed op je sportprestaties. Vrolijke of swingende muziek leidt onder andere tot een hogere productie van dopamine (het gelukshormoon) waardoor je je beter voelt. Onderzoek liet zien dat muziek je kan helpen om beter te presteren tijdens duur- en krachtsporten. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan dit blog.

Snellere beat zorgt voor meer intensiteit

Het ritme je van playlist beïnvloedt onbewust het ritme van je bewegingen. Dus, hoe sneller de beat van jouw muziek, hoe intenser ook jouw inspanning. Maar die invloed gaat maar tot een bepaalde hoogte. Voor conditietraining moet het aantal beats per minuut tussen de 125 en 140 bpm liggen. In die range heeft muziek een stimulerende werking. Bij krachttraining kun je kijken welk tempo jou het meeste kracht geeft. Kies vooral muziek die jij zelf leuk vindt.

Muziek zorgt voor een vaste flow

Uit onderzoek blijkt dat sporters beter presteren wanneer zij een vast ritme aanhouden. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat muziek ervoor kan zorgen dat je beter in een flow terechtkomt en daardoor makkelijker in staat bent om beter te presteren. Muziek zorgt ervoor dat sporters op het ritme gaan bewegen, waardoor ze efficiënt en constanter sporten, wat resulteert in een betere prestatie.

Muziek doet vermoeidheid vergeten

Muziek zorgt ervoor dat je brein op iets anders kan concentreren dan vermoeidheid en pijn. Het verbeterd je humeur en het vergroot je uithoudingsvermogen. Ook topsporters ervaren dat muziek een klein maar beduidend positief effect heeft op het prestatievermogen. Waarschijnlijk ken jij ook wel het gevoel dat je lekker aan het knallen bent op je favo playlist en bijna vergeet dat je je ontzettend inspant!

Muziek maakt sporten leuker

Als je meerder keren per week zo goed als dezelfde oefeningen staat te doen, kan dat na verloop van tijd best saai worden. Voor veel mensen is dat gebrek aan mentale stimulans een reden om steeds minder naar de gym te gaan. Je favoriete sportmuziek opzetten helpt niet alleen om je prestaties te verbeteren. Als je de juiste playlist opzet maakt dit het sporten ook nog eens leuker. Met een goed gekozen playlist zorg je dus dat je snel de lol in je fitness terugkrijgt.

Muziek geeft motivatie

Iedereen kent het moment dat je echt geen zin meer hebt om verder te sporten. Je moet nog een paar oefeningen afmaken, maar de motivatie is ver te zoeken. Het beste wat je kunt doen is je favoriete nummer keihard aanzetten voor een extra burst of energy. Volgens onderzoek blijkt dat we muziek associëren met bepaalde herinneringen. Zet je een toffe track op dat je voor het eerst hoorde in die vette club waar je helemaal wild op ging, dan kan muziek je net dat beetje extra motivatie opleveren dat je nodig hebt!

Valkuilen bij muziek tijdens het sporten

Uit het bovenstaande blijkt inderdaad dat muziek je kan helpen om je net dat duwtje te geven om harder te trainen. Een potentieel gevaar is dat muziek de focus weg kan halen bij lastige oefeningen waardoor je een groter risico loopt op blessures. Muziek is bij het sporten hartstikke lekker, maar een deel van je aandacht gaat er nu eenmaal naartoe. Ben je bijvoorbeeld een nieuwe oefening aan het doen, dan is dat niet altijd handig. Een andere factor om op te letten is natuurlijk de headphone die je gebruikt. Gewone oortjes kunnen best, maar zijn bij hevige bewegingen niet zo handig. Ze vallen dan namelijk om de haverklap uit je oren. En dan moet je ten slotte nog de juiste muziek zien te kiezen. Het belangrijkste is dat je muziek kiest waar je energie van krijgt en jou de drang geeft om te bewegen.

Conclusie

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat sporters tijdens het luisteren van muziek beter presteren. Muziek zorgt voor een vaste flow, het doet je vermoeidheid doen vergeten en het maakt sporten leuker. Let er wel dat op dat het trainen met muziek niet ten koste gaat van je techniek. Zorg ervoor dat je een goede uitvoering hebt alvorens je met muziek gaat trainen.