+31 6 29 92 54 31 [email protected]

Thuis sporten is weer razend populair

Sporten kun je zowel thuis doen als in de sportschool. Voor sommige mensen is het lastig om een keuze te maken over wat nou beter bij hen past en of het voordeliger is. Daarnaast zijn ook veel mensen lid van een sportschool, maar gaan er eigenlijk nooit naartoe. Eén van de belangrijkste redenen is tijdgebrek. Iedereen heeft wel tijd voor een uurtje sporten. Maar het probleem is, dat een bezoek aan de sportschool inclusief reistijd, omkleden en douchen, altijd veel langer dan een uurtje duurt. Sporten thuis voor de buis past ook perfect in onze drukke levensstijl en bij onze groeiende wens om tijd en plaats van sport en bewegen zelf te bepalen. Thuis sporten of sporten in de sportschool hebben beide zo hun voor- en nadelen. Wil je meer weten over dit onderwerp? In dit artikel bespreek ik de belangrijkste voor- en nadelen van thuis sporten.

Thuis sporten is comfortabel

Wanneer je thuis traint, kan je het jezelf zo comfortabel maken als je maar zelf wilt. Wil je bijvoorbeeld trainen zonder shirt? Niemand heeft er last van. Of train je het liefst terwijl je keihard foute hits draait? Geen probleem, het is jouw home gym en jij bent de baas. Daarnaast is alles binnen handbereik als je thuis sport. Je hoeft dus niet gehaast je spullen bij elkaar te zoeken om er op je sportschool achter te komen dat je een handdoek bent vergeten.

Binnenshuis sporten kan altijd doorgaan

De training wordt nooit afgelast als je thuis sport. Ook als de regen met bakken uit de lucht komt vallen of ijskoud is, kun je gewoon je trainingsschema volgen. Je hoeft niet op de fiets door de regen, dus ook dat is geen excuus meer om niet te sporten. Zet een toffe track op waar je lekker wild op kan gaan en vergeet ook niet even een raampje open te zetten in de woonkamer.

Trainingsmaatje

Veel mensen vinden het leuk om te trainen met een trainingsmaatje. Alhoewel fitness een individuele sport is, kan een trainingsmaatje het trainen een stuk leuker maken. Je kan elkaar continue uitdagen en motiveren. Dit zal een groot gemis zijn wanneer je thuis sport, zeker als je van jezelf weet dat je niet graag alleen traint. Daarnaast is thuis ook geen fitnessinstructeur aanwezig die je kan helpen om jouw veiligheid te bewaken bij het uitvoeren van zware oefeningen.

Je home gym is altijd open

Je kunt trainen wanneer jij dat wilt en zo vaak als jij dat wilt. Als je thuis traint en geschikte fitness spullen hebt aangeschaft, kun je eindeloos variëren. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van 1 of 2 keer per week je hele lichaam trainen, kiezen voor vijf dagen per week een kortere training. Daarnaast is vijf dagen per week 20-25 minuten thuis sporten veel efficiënter dan bijvoorbeeld twee keer per week een uur! Als je de warming-up even meerekent, ben je binnen 30 minuten klaar. Dat is aanmerkelijk beter in te plannen dan een bezoek aan de sportschool inclusief reistijd, omkleden en douchen.

Materiaal

Het grootste gemis wat thuisfitness-beoefenaars kunnen ervaren is dat van apparaten en attributen. Wie thuis traint zonder fitness apparaten, moet zelf op een creatieve manier zorgen dat alle spiergroepen aan bod komen. Niet iedereen heeft tenslotte budget en plek voor een complete fitness inrichting. De variatie in je trainingen wordt ook beperkt, waardoor je training gaat vervelen op een gegeven moment. Natuurlijk kun je met thuis sporten ook geweldige resultaten behalen, maar trainen in de sportschool is een stuk effectiever, aangezien je daar alle materiaal tot je beschikking hebt.

Thuis trainen bespaart tijd

Het grootste voordeel van thuis trainen is misschien wel dat het je veel tijd kan besparen. Laten we voor het gemak er vanuit gaan dat de gemiddelde persoon er 15 minuten over doet om naar de sportschool toe te gaan. Je totale reistijd is dan 30 minuten. In die 30 minuten zit je thuis waarschijnlijk al halverwege van je trainingsschema. Ben je thuis klaar met sporten? Dan kun je meteen douchen. Terwijl als je in de sportschool traint eerst daar nog moet douchen of naar huis moet gaan om te douchen.

Conclusie

Thuis sporten of sporten in de sportschool hebben beide zo hun voor- en nadelen. Deze moet je voor je zelf afwegen om te besluiten of je thuis gaat trainen of toch liever in de sportschool. De keuze van thuis sporten of sporten in de sportschool is ook afhankelijk van je doelstelling, toch? Wat je ook kiest, blijf goed eten, train hard en zorg voor voldoende rust!